Varmeanlæg og styring af varmeproduktion
Hvis du vil have størst mulig effekt af dit varmeanlæg til produktion af boligvarme til varmt brugsvand og boligopvarmning, så skal du kunne styre varmeproduktionen ved hjælp af en varmestyring.
Vær påpasselig ved indkøb af varmeprodukter
Det gælder dog om at være påpasselig, når man indkøber varmeprodukter til sit private varmeanlæg med henblik på produktion af boligvarme.
Nedenfor kan du læse om, hvad der ofte går galt, når et varmeanlæg kan have vanskeligt ved at yde en effektiv og optimal produktion af boligvarme til det varme vand til bad og køkken samt til opvarmningen af boligens rum.
Inden for varmeprodukter er markedet er fyldt med mange produkttyper og fabrikater, og jo flere varmefremstillende produkter der indgår i en og samme varmeløsning jo vanskeligere kan det være, at få varmeprodukterne til at arbejde optimalt sammen.
Hvis sammensætningen og kombinationen af produkter til varmeproduktion samtidig er af forskellige fabrikater, kan det ofte være vanskeligt, at få hver enkelt varmeprodukt til at kommunikere med de andre dele af varmeanlægget.
Unødvendig stor varmeregning pga dårlig varmestyring
Når kommunikationen mellem de enkelte varmeprodukter i et varmeanlæg er dårlig, medfører dette, at varmestyringen bliver mangelfuld. Når styringen af boligens varmeproduktion dermed fungerer ineffektivt, vil den samlede varmeproduktion i boligen fungere uhensigtsmæssigt. Det vil i langt de fleste tilfælde medføre en noget større varmeregning end nødvendigt. Det er en situation, som en effektiv og simpel varmestyring kan rette op på.
Hos mange boligejere er situationen den, at det eksisterende varmeanlæg er blevet udbygget et varmeprodukt af gangen og med det mål for øje, at hvert enkelt produkt har skullet dække et mere eller mindre akut opstået behov i varmeanlæggets funktion eller et behov for at effektivisere husstandens egen produktion af varme med henblik på at gøre varmeregningen mindre.
I varmeløsninger, hvor den til enhver tid eksisterende kombinationen af varmeprodukter sker over tid ved jævnlige tilkøb af et enkelt varmeprodukt af gangen, vil det typisk være svært at simplificere varmestyringen. Det er denne uhensigtsmæssige situation, der som regel er årsagen til ineffektive private varmeanlæg og medfølgende alt for store varmeregninger.
DPT Varme retter op på ineffektiv varmestyring
Vi har i mange år arbejdet med VVS, hvor vi i de første år primært forestod reparationer af især private varmeanlæg omfattende varmeprodukter lige fra oliefyr og gasfyr til de mere moderne og klimavenlige varmeløsninger som brændefyr, pillefyr og solvarmeanlæg. Både dengang og nu har vi gentagne gange oplevet anlæg til varmeproduktion, hvor styringen af varmeproduktion foregår på kryds og tværs mellem de enkelte varmeprodukter med det resultat til følge, at styringen bliver yderst ineffektiv.
En sådan krydsrefererende varmestyring svarer sammenlignende til at få vidt forskellige computerprogrammer til at kommunikere direkte med hinanden. Det lykkes sjældent, og i den verden gør man som regel det, at man udvikler ét program, der kan fungere som en slags fortolker, der kan kommunikere med hvert enkelt af de andre programmer.
Det er nøjagtig den samme løsningsmodel, som DPT Varme anvender, når vi forbedrer eksisterende varmeanlæg eller alternativt sammensætter og monterer helt nye effektive og klimavenlige varmeanlæg, der kombinerer de varmeprodukter, der som en samlet højtydende enhed kan dække husstandens behov for boligens rumopvarmning og behov for varmt vand i køkken og bad – til færrest mulige udgifter.
Er du opmærksom på de rette ting, når du køber varmeanlæg og varmestyring
Vær opmærksom på varmestyringen, når du køber varmeløsning
Som privat kunde skal du være særlig opmærksom på varmestyringen, når du vil investere i egen varmeløsning til produktion af boligens varme og varmt vand – og det gælder uanset, om du er på udkig efter en samlet varmeløsning eller blot et enkelt varmeprodukt som supplement til et eksisterende privat varmeanlæg.
Det er yderst vigtigt, at varmestyringen kan fungere på en så effektiv og fleksibel måde, at du får den optimale ydeevne og virkningsgrad ud af alle tilkoblede varmeprodukter i dit varmeanlæg.
Man kan hurtigt blive forblændet af varmeprodukter og tilbehør, der har en masse smarte funktioner, så du hele tiden kan styre din egen produktion af varme til din husstands behov for rumopvarmning og for varmt vand til bad og køkken. Især inden for varmestyring er der et stort udbud af varmestyringer, der på daglig basis kan styres via mobile enheder, så du hele tiden kan ændre på mængden af den varmeproduktion, der skal tilføres din bolig.
Men er det nu også hensigtsmæssigt hele tiden at foretage ændringer i produktionen af varme til boligens forskellige rum og det varme vand til bad og køkken.
Simpel varmestyring er lig med effektiv styring
Hos DPT Varme har vi den holdning, at varmestyring i boligen skal være så simpel som mulig, fordi det sikrer den mest stabilt fungerende og effektive varmestyring med færrest mulige fejlkilder.
Overvej fx hvor meget der rent faktisk kan gå galt i en varmestyring, der foregår via en mobiltelefon. Telefonen kan gå ud, forbindelse kan blive afbrudt, nettet kan gå ned, osv. Sker det midt i en kommunikation med varmestyringen, så får varmeanlægget forkert information. Der kan også være situationer, hvor informationen bliver afsendt fra mobilen, men først når frem til varmestyringen flere timer senere.
Dette er blot nogle enkelte ting, der kan gå galt i en kommunikationsvej, der indeholder mange stationer.
Temperaturvalg bør være konstant over tid
Overvej fx også om boligens rumtemperatur og brugsvandets temperatur skal være noget, som du kan vælge fra den ene situation til den anden. Der er en mulig – men dog kun en lille – varmebesparelse ved konstant at regulere varmeproduktionen til varmt vand og rumopvarmning i boligen via varmestyringen. Skal denne lille varmebesparelse slå igennem, kræver det dog, at du hver eneste gang får foretaget den rigtige indstilling af varmeproduktionen, så du samlet set over en længere periode opnår en varmeproduktion, der medfører en varmebesparelse.
Med flere daglige reguleringer af din boligs varmeproduktion er der typisk en stor risiko for, at du lader dig påvirke af de temperaturforhold, der gør sig gældende lige der, hvor du befinder dig, når du regulerer varmeproduktionen til din bolig. Dette vil ofte resultere i, at du får indstillet din varmestyring til at generere en større produktion af boligvarme, end din husstand har behov for.
Og dermed bliver din varmeregning større fremfor mindre.
Derudover er det værd at være opmærksom på indeklimaet i boligen. Konstant skiftende temperaturer i boligen forringer indeklimaet. Indstilling af varmeproduktionen til boligen handler grundlæggende om at finde frem til de temperaturer for rum og brugsvand, som vil være passende for de personer, der bor i din bolig.
Og så indstille varmestyringen én gang for alle.
Den bedste styring af boligens varmeproduktion
Grundlag for varmestyring skal være simpelt
Som ovenfor nævnt så handler det om at simplificere grundlaget for varmestyringen i din bolig, hvis du ønsker en lavere varmeregning – samtidig med at varmeproduktionen i dit varmeanlæg tilfører den boligvarme, som dækker det varmebehov, som din husstand har.
Varme og boligvarme måles i temperaturer. Temperatur er den grundlæggende egenskab for varme, og når det drejer sig om varmen i din bolig, så er det i praksis nok at bruge temperaturen som grundlag for den varmestyring, der er tilkoblet direkte på dit varmeanlæg.
Varmestyring via akkumuleringstank til lagring af varmt vand
Hos DPT Varme bruger vi vores lagdelte akkumuleringstank som udgangspunkt for varmestyringen og dermed produktionsmængden af den boligvarme, der er behov for til det varme brugsvand og til rumopvarmningen i din bolig.
Det er tekniktanken (akkumuleringstank), der indeholder det varme vand, der direkte bliver tilført til brug i bad og køkken og det varme vand, der skal bruges til rumopvarmningen. Lagdelingen i varmtvandstanken medvirker til at skabe og opnå en optimal varmestyring i boligen. Det skyldes, at den innovative tekniktank indeholder vand i forskellige lag. Ved hjælp af de forskellige temperaturområder, der hersker i hvert lag, kan man derudfra indstille vores varmestyring LK 150 SmartSol til at styre igangsætning og stop af den varmeproduktion, der først og fremmest skal tilføres akkumuleringstanken, og dernæst sendes videre fra denne tank til de steder i boligen, hvor varmen skal bruges til fx bad, køkken eller opvarmning af forskellige rum i boligen.
Med varmestyringen LK 150 SmartSol er det muligt at foretage forskellige indstillinger til varmeproduktion med forskellige varmeprodukter, og selv om sol indgår i navnet, så kan varmestyringen sagtens bruges i varmeanlæg uden solvarme.
Solvarme er billigt med gratis solenergi
Hos DPT Varme forekommer det dog som et uhensigtsmæssigt valg, hvis man undlader at gøre brug af solvarme i et privat varmeanlæg til sin bolig.
I den henseende deler vi holdning med vores svenske leverandører af varmeprodukter til varmeproduktion og af varmestyring. Vores varmeprodukter er udviklet af det svenske firma Varmebaronen og vores produkter til forskellige former for varmestyring er udviklet af det svenske firma LK Armatur.
Sverige har i mange år været foregangsland, når det handler om at producere og lagre privat boligvarme med billige energikilder og lagre varmeproduktionen til senere brug.
Her er solvarme et naturligt førstevalg, og derfor er vores svenske varmeprodukter til såvel varmeproduktion som til varmestyring som udgangspunkt baseret på at solvarme indgår som den mest hensigtsmæssige og naturlige varmekilde til opvarming af boligens rum og varme brugsvand.