- Vores regering føler sig presset i forhold til målene for Co2 reduktionen, og vil dels købe (låne) sig til til Co2 reduktion via kvotekøb, og dels forsøge at få EU med på at ændre rammerne for Co2 reduktionen i Danmark.
- Solcellebranchen vil have forbrugerne til at købe mere solenergi til elproduktion – med hjælp af statstilskud
- Dansk Energi vil have boligernes opvarmning omstillet til varmepumper.
Ovenstående er et ganske lille udsnit af de lidet kreative forslag til løsninger på Danmarks udfordringer med at nedbringe Co2 udslippet i henhold til de krav, der er stillet fra EU.
Ovenstående forslag og en del flere fra samme skuffe har den fælles konsekvens, at de alle måske nok kan hjælpe en smule nu, men om få år vil de medføre stærkt forøgede omkostninger, der bliver større, end hvis der bliver taget ordentligt fat nu fra begyndelsen af.
De løsninger, der handler om et forsøg på at udsætte vores egen Co2 reduktion, vil jo blot skubbe udgifterne foran hele staten og dermed borgere og erhvervsliv i Danmark.
Investering i flere solcelleanlæg vil med den nuværende statslige lagerkapacitet kun skabe store økonomiske problemer samt forskellige uhensigtsmæssigheder for stabiliteten af el-forsyningen, hvilket også vil medføre enorme økonomiske udgifter.
Investering udelukkende i varmepumper er en utilstrækkelig løsning, der også vil kunne medføre uhensigtsmæssigheder med forøgede udgifter til følge.
Så uanset hvordan man vender og drejer det, vil ovenstående forslag – såfremt de implementeres – komme til at koste det danske samfund og dermed skatteyderne en høj pris.
Her hos DPT Varme er vi af den overbevisning, at den tankegang, der ligger bag disse forslag, skyldes, at man tænker på samme måde, som man har gjort i adskillige år.
Ovenfor nævnte løsningsforslag til reduktion af Co2 udslip er løsningstyper, der allerede har været forsøgt i større eller mindre omfang. De har alle kun ført ubetydelige samfundsmæssige forbedringer med sig. Og det værste er, at den store fokuseren på disse utilstrækkelige løsninger blot har medført en udskydelse af bæredygtige energiløsninger.
Den bedste og mest rentable bæredygtig energiløsning handler om boligopvarmning med en helt igennem gratis og ren energikilde, der ikke efterlader affaldsstoffer. Nemlig solen.
Med anderledes og væsentligt mere logiske anlægskonstruktioner – end det typisk ses i Danmark – har solvarme været kilden til effektiv boligopvarmning igennem årtier i både Sverige og Tyskland, hvor det er ganske almindeligt at kombinere solvarme med andre energikilder på en måde, så man først udnytter den billigste energikilde, derefter den næstbilligste, og så videre på den måde.
Og hvis der er nogen, der undrer sig over, at vi lægger vægt på, at solen skal bruges til boligvarme og ikke til elproduktion, så er her et par slående argumentationer.
Solvarmeanlæg fra Sverige har nyttevirkningsgrader på over 95%.
Solcelleanlæg uanset producent har har nyttevirkningsgrader på max. 15%.
Det vil altså sige, at man ved produktion af boligvarme opnår en meget højere udnyttelse af solens varme, end man gør, når man bruger solen til produktion af el.
Solvarmeanlæg har en væsentlig længere levetid end solcelleanlæg.
Solvarmeanlæg er ca. halvt så billige som solcelleanlæg.
Og så er der typisk en tilbagebetalingstid på 5-6 år for solvarmeanlæg, hvor det for solcelleanlæg nærmer sig 40 år.
Solcellebranchen vil dog nok påstå, at de mange etableringer af solcelleanlæg for få år siden hos både virksomheder og private boligejere har haft en betydelig effekt. Det har dog vist sig, at når alt gøres op med hensyn til den faktiske effekt, etableringstilskud fra staten, de mange ulemper, der dukker op nu som fx overspænding på de offentlige kraftværker og ulemper for private boligejere, så ser det ud til, at det overordnede generelle slutresultat ikke har bidraget særligt meget til et løft af den vedvarende energi og til en reduktion af Co2 udslippet. Denne problematik vil vi dog behandle mere indgående i et andet indlæg på et andet tidspunkt.
Der er heller ingen grund til at spilde tid på en diskussion, da det ganske enkelt er på tide for Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet (Energiministeriet) at tage fat på solvarmen og få fortalt især boligejerne, at det allerede nu er en god ide at investere i et solvarmeanlæg, der har en høj effektivitetsgrad og en lav tilbagebetalingstid.
Ud fra et samfundsmæssigt synspunkt vil det efter vores mening være oplagt at satse på solvarme til boligvarme, da det på få år kan give en ekstrem stor reduktion i Co2 udslippet.
En bolig med fx blot 10 kvadratmeter solfangerflade vil årligt spare naturen for et Co2 udslip svarende til afbrænding af 1000 liter fyringsolie. Det er det samme, som en gennemsnitsfamilie bruger til privattransport om året.
En enerigomlægning hvor solvarme anvendes til boligvarme vil alligevel være den vej, vi vil blive nødt til gå inden for en kort årrække – ikke bare i Danmark; også i andre lande omkring os. Når det pludselig går op for mange lande, så vil efterspørgslen efter solvarmeanlæg stige og dermed også prisen.
Derfor er det økonomisk fordelagtigt for Danmark, hvis ministeren for energi og hvis politiske energiordførere samt en lang række interesseorganisationer snart og gerne allerede i morgen får øjnene op for mulighederne inden for boligvarme med sol som den primære energikilde kombineret med andre relativt bæredygtige energikilder.
Solvarme har tre helt grundlæggende økonomiske fordele, der hjælper både den enkelte boligejer og samfundet som helhed.
Varmekilden (solen) er gratis.
Produktion af varme; lagring af varme; og forbrug af varmen sker inden for samme område, som altså kan være så lille som en villagrund.
Der er ingen affaldsstoffer.
Solen og solvarme har mange flere fordele, som du kan læse mere om her.
Ud over at tage udfordringen op med hensyn til at gøre opmærksom på solens mange fordele til boligopvarmning her på vores hjemmeside, så har vi også allerede af to omgange foreslået det samme til ministeren for Energiministeriet.
Ministeriet har nu faktisk også reageret på vores forslag og bedt os om at hjælpe med dokumentation for de store fordele ved solvarme til boligopvarmning.
Vi gør ikke dette udelukkende for egen vindings skyld, for flere at de tiltag, der skal igangsættes, er så store, at det må blive stat og energifirmaer, der er væsentlig større end vores lille firma, der skal i gang.
Vi ser det grundlæggende som et forsøg på at råbe ministeren og store dele af befolkningen (især boligejere) op, så de kan indse, at de rette energiomlægninger med solvarme til boligvarme foretaget fra nu af og i de næste år frem vil hjælpe Danmark som helhed på en mere rentabel økonomisk måde, end nogen andre former for energiomlægninger.
Mange små og mellemstore fjernvarmeværker i Danmark er på egne initiativer allerede langt med nye tiltag med henblik på at udnytte solens gratis varme, og på Grønland har de også fået øjnene op for, at man med solens stråler kan skabe billigere boligopvarmning, når bare solvarmeanlægget er konstrueret korrekt og ud fra svenske principper.
Vores indlæg her skal ikke opfattes som et angreb udelukkende på den nuværende regering. Den tidligere regering og de seneste 10-15 års politikere med fokus på energi må også tage deres del af ansvaret for, at solen og dens mange fordele omkring boligopvarmning er blevet nærmest negligeret i en sådan grad, at skyklapperne må have skygget fuldstændigt for solen.
I en tid med daglig politikersnak om knappe energiressourcer, så undres man over, at stort set ingen politiker kigger op og tænker…solen! Her har vi da en rig energiressource, som ikke lige forsvinder inden for de nærmeste år. En energiressource der er ren, der ikke forurener, der ikke kræver transport, der ikke giver affaldsstoffer, der grundlæggende ikke giver alle de ulemper, som alle andre energiressourcer gør.
Solen er faktisk sammenlignelig med en uudtømmelig bankkonto, og når politikere altid har fokus på penge, så er det da alligevel mærkeligt, at de endnu ikke har fået øje på lige netop den her konto.